Woekerpolisproces

De staat der Nederlanden is de grootste speler in woekerpolissen

Na de overname van ASR, ABN AMRO en recent de SNS Reaal met alle daarbij horende verzekeringslabels is staat eigenaar van 2,5 miljoen woekerpolissen. De schade per woekerpolis kan oplopen tot 35.000 euro. In de studio is te gast hoogleraar Arnoud Boot.

Veel schade

Met de redding van ASR en  van ABN Amro werd de overheid al eigenaar van de eerste lading woekerpolissen. Deze beleggingsverzekeringen zijn polissen met hoge kosten waarbij een groot deel van de premie verdwijnt in de zakken van verzekeraars. 50% of meer is hierbij heel normaal. Doordat een groot deel van de premie opgaat aan kosten wordt deze niet belegd met als gevolg een laag of zelfs negatief rendement. Nederlandse verzekeraars verkochten aan ruim 4 miljoen gezinnen meer dan 7 miljoen woekerpolissen.
Momenteel worden de grootste rechtszaken ooit tegen de verzekeraars voorbereid.
Heeft de Nederlandse staat daar wel rekening mee gehouden bij nationalisatie?
Als alle woekerpolisslachtoffers werkelijk gecompenseerd worden, hoe hoog is dan de schade? Volgens Arnoud Boot kan de schade oplopen tot 30 miljard. Hoe gaat de overheid daar mee om?

Miljardenclaim

In de uitzending komt Pieter Lijesen, voorzitter van de vereniging woekerpolis, aan het woord. De vereniging heeft tegen de 10 grootste verzekeraars in het woekerpolisdossier collectieve procedures in voorbereiding.
Volgens Lijesen is de woekerpolisaffaire een lastige kwestie:
"Er zijn de door verzekeraars betaalde stichtingen, Verliespolis en woekerpolisclaim (WPC). Zij hebben gesteund en aangemoedigd door de verzekeraars heel hard geroepen dat de woekerpolisaffaire is opgelost.
Feitelijk worden verzekeraars ook nog gesteund door de overheid die eigenlijk liever niet ziet dat de werkelijke schade wordt vergoed. omdat dit de overheid zelf dan weer geld kan gaan kosten.

Verbond van verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie aan Nieuwsuur weten: " Uit de beschikbare informatie kunnen wij niet afleiden wat de vereniging precies aan verzekeraars verwijt. Kennelijk gaat het over de door verzekeraars gehanteerde berekeningswijze. De wet regelt dit allemaal en de verzekeraars hebben zich hieraan keurig gehouden is ons beeld."

Slachtoffers woekerpolis

Verzekeraars inden met zijn allen ruim 100 miljard euro aan inleg. Miljoenen mensen zijn ontevreden en gedupeerd. Zij kunnen later hun hypotheek niet kunnen aflossen. Of als ze een woekerpolis hebben afgesloten voor pensioenopbouw komen ze met een pensioentekort te zitten. Volgens Pieter Lijesen is de rechtspraak echter duidelijk; de veroorzaker van de schade moet betalen. En dat is nou precies waar wij voor gaan zorgen. Inmiddels willen 30.000 mensen samen naar de rechter om te procederen tegen de woekerpolis.

Geen goede compensatieregeling woekerpolissen

In de uitzending van vanavond komt ook een gezin aan het woord dat voor ruim 250.000 euro met de woekerpolis het schip in is gegaan. De compensatieregeling (Wabeke-regeling) biedt een compensatie van 800 euro. Een andere familie die aan het woord komt zag 25.000 euro in rook opgaan en kreeg van de verzekeraar een vergoeding van 1200 euro voorgeschoteld. Jan Wolter Wabeke kwam op verzoek van de verzekeraars met zijn zogenaamde Wabeke-norm. Verzekeraars mogen volgens zijn norm maximaal 2,5 procent kosten inhouden per jaar mogen rekenen. Over de hele looptijd gaat dus nog steeds ruim 50 procent van de totale inleg op aan kosten.

Verzekeraars reserveren bedragen voor schadevergoeding

SNS Reaal, Aegon, Delta Lloyd, Fortis en ING hebben inmiddels bedragen van 300 tot 780 miljoen gereserveerd voor schadevergoeding op woekerpolissen. Delta Lloyd was in 2008 de eerste die samen met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim aankondigde een som van 300 miljoen euro uit te gaan keren aan de. Ook Aegon zegt dat ze heeft schikkingsvoorstellen hebben gedaan.