Woekerpolisproces

Nationale Nederlanden lijdt nederlaag in woekerpoliszaak

Verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) kan zich opmaken voor een straatgevecht met internationalehedgefondsen, nu het klachteninstituut voor de financiële dienstverlening Kifid een nieuwe tussenuitspraak heeft gedaan in een woekerpoliszaak die de verzekeraar in theorie miljarden kan gaan kosten.

De verzekeraar moet mogelijk duizenden euro's vergoeden voor honderdduizenden beleggingsverzekeringen omdat het in de jaren ‘90 en ‘00 kosten heeft ingehouden die niet in de voorwaarden waren opgenomen. NN heeft ongeveer 500.000 polissen onder dezelfde voorwaarden verkocht. Volgens advocaat Adriaan de Gier die betrokken is namens de gedupeerde bij de Kifidzaak, gaat het om een schadepost van zo'n 6000 euro per polis over de gehele looptijd, waar het gemiste rendement over al die jaren nog bijkomt.

In de vorige tussenuitspraak op 13 mei 2013 oordeelde de geschillencommissie van het Kifid al dat Nationale Nederlanden tekort geschoten in zijn informatieplicht bij de verkoop van beleggingsverzekeringen.
Advocaat de Gier werkt samen met financieel adviseur Bert Jan Tiesinga in het afhandelen van de zaak tegen NN. Om te voorkomen dat iedere individueel gedupeerde woekerpolishouder zelf zijn recht zou moeten gaan bevechten met ING-dochter NN, organiseerde Tiesinga na de eerste tussenoverwinning bij het Kifid al een projectteam onder de naam Wakkerpolis om de belangen te kunnen bundelen.

Nu, zo onthult advocaat De Gier aan deze krant, is dat team via De Gier voor de polishouders die zich bij hen gemeld hebben al in gesprek met internationale hedgefonsen die gespecialiseerd zijn in de handel in lastig inbare vorderingen(zogenaamde ‘distressed assets’). De polishouders ontvangen dan een deel van het bedrag waarop ze recht hebben direct in cash, de handelaren in lastige claims gaan vervolgens de (juridische) strijd aan met NN, zo verwacht De Gier.

Duidelijk is dat NN in die strijd ineens in de ring komt te staan met totaal andere partijen dan individuele verzekerden. Van dit soort gespecialiseerde hedgefondsen en handelaren in lastig te innen vorderingen is namelijk bekend dat zij niet loslaten voordat al het mogelijke is gedaan om de maximale winst uit de onderhandelingen of de rechtsgang te persen. Zo vlak voor een beursgang van de verzekeraar, die gaat afsplitsen van ING Groep, is dat geen welkome ontwikkeling voor NN.

Een woordvoerder van Nationale Nederlanden benadrukt dat de uitspraak van het Kifid een puur individuele zaak is en ,,dat uitspraken over bredere consequenties leiden tot puur speculatieve bedragen die door ons niet herkend worden''.
NN laat verder weten te wachten op de definitieve uitspraak van het Kifid. ,,Afhankelijk daarvan zullen we in hoger beroep gaan.''

Gepubliceerd Telegraaf, 17 september 2013
Door Jarco de Swart