Woekerpolisproces

Nederlaag Nationale Nederlanden in woekerpoliszaak

Nationale Nederlanden (NN) staat aan de vooravond van woekerpolisprocessen met internationale hedgefondsen. Het klachteninstituut voor de financiële dienstverlening Kifid heeft namelijk recent een nieuwe tussenuitspraak gedaan tegen de verzekeraar in een woekerpoliszaak. In theorie kan het Nationale Nederlanden miljarden euro’s aan schadevergoedingen kan gaan kosten.

Nationale Nederlanden moet mogelijk voor vele honderdduizenden beleggingsverzekeringen de eerste kosten gaan terug betalen aan houder van beleggingsverzekeringen. Vanaf de jaren ‘90 heeft NN namelijk ongeoorloofde kosten heeft ingehouden. De kosten waren niet in de voorwaarden overeengekomen. De schatting is dat NN 500.000 tot 700.000 van deze polissen met dezelfde gebrekkige voorwaarden verkocht heeft. Advocaat Adriaan de Gier staat de gedupeerden bij de Kifidzaak. Volgens hem gaat het om een schade van ongeveer 6000 euro per polis. Hierbij komt het gemiste rendement en de rente nog bij.
Op 13 mei 2013 stelde de geschillencommissie (Kifid) dat NN niet had voldaan aan de informatieplicht bij afsluiten van beleggingsverzekeringen.

Volgens De Gier aan deze krant is hij voor de gedupeerde polishouders in gesprek met internationale hedgefonsen. Dei claimfondsen zijn specialisten in lastig inbare vorderingen. Deze‘distressed assets’ worden dan voor e houders van woekerpolissen geïncasseerd. De gedupeerden ontvangen nu direct al een lager bedrag dan dat ze zou toekomen. Maar wel nu meteen in cash. De hedgefondsen gaan vervolgens doorprocederen voor een hoger bedrag en willen daarmee winst maken. Zij gaan vervolgens flink procederen met NN, denkt De Gier.

NN heeft dus de pech dat zij gaan procederen tegen totaal andere partij. Een partij die net als NN voldoende financiële middelen heeft om door te procederen tot het einde.
Gespecialiseerde hedgefondsen ookwel handelaren in lastig te innen vorderingen werken anders. Zij gaan voor de maximale winst en dat is nooit genoeg. NN dat afsplitsing van de ING Groep voor ogen heeft en naar de beurs wil zal dit als een tegenslag ervaren in de woekerpolisaffaire.

De Advocaat de Gier en de financieel adviseur Bert Jan Tiesinga werken samen in deze zaak.
Tiesinga richtte hiertoe wakkerpolis op. Dit projectteam wakkerpolis zal bij het Kifid de belangen  bundelen.
Volgens Nationale Nederlanden is uitspraak van het Kifid een puur individuele zaak. En dus niet van toepassing voor iedereen.
NN wacht eerst op de definitieve uitspraak. Het woord is dus aan het Kifid. NN gaat hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep. Het wordt dus nog een lange rechtsgang.

Gepubliceerd Telegraaf, 17 september 2013