Woekerpolisproces

Wabeke ging op 5 sterren snoepreis met Delta Lloyd

Voormalig ombudsman Wabeke ging in 2008 op stap met de directie van Delta Lloyd. Enkele weken nadat Delta Lloyd een schikking met claimstichtingen overeen was gekomen.

Voormalig financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke liet zich begin oktober 2008 door de directie van Delta Lloyd trakteren op een vijfsterrenreis naar Spanje. Nog geen maand nadat Delta Lloyd als eerste verzekeraar tot een akkoord kwam met de stichting Woeker Polis Claim mocht Wabeke met zijn partner op uitnodiging van de verzekeraar naar het Spaanse Alicante afreizen om daar de start van de Volvo Ocean Race mee te maken. Delta Lloyd deed in de Volvo Ocean Race 2008/2009 met een eigen schip mee aan de wereldberoemde zeilrace. Tijdens de driedaagse reis werd Wabeke uitgebreid door de directie van Delta Lloyd in de watten gelegd. Zo mocht hij op kosten van de verzekeraar in het hotel Barcelo Asia Gardens in het nabij gelegen Benidorm zijn intrek nemen. Het volledig in Thaise stijl vormgegeven hotel geldt als een van de meest prestigieuze hotels in de omgeving van Alicante. Op zijn trip ontmoette Wabeke ook andere toppers uit de bank- en verzekeringswereld. Dolf Collee, voormalig lid van de Raad van Bestuur van ABN Amro, Johan van der Werf, voormalig Aegon bestuurder en natuurlijk ook Delta Lloyd-topman Niek Hoek waren ook in Alicante aanwezig.

Het prijzige snoepreisje viel Wabeke vier weken na de schikking van Delta Lloyd met de consumentenstichting Woeker Polis Claim in de schoot. De consumentenstichtingen Woeker Polis Claim en Verliespolis kwamen op basis van de door Wabeke opgestelde norm – de Wabekenorm – tot een vergelijk. De Wabekenorm wordt door experts als een zeer ongunstige norm voor consumenten gezien. In januari 2010 werd Wabeke door het consumentenprogramma Tros Radar geïnterviewd. Bij die gelegenheid bleek hij niet in staat om de door hem zelf bedachte norm uit te leggen. Wabeke kondigde in maart 2010 zijn voortijdig vertrek aan als ombudsman. Wabeke werkt tegenwoordig als rechter bij het gerechtshof in Den Haag.

 ‘In ons geheugen gegrift’

Niek Hoek, zeilliefhebber en topman van Delta Lloyd, was op 22 september 2010 op zijn beurt weer te gast op het feestelijke afscheid van Wabeke dat op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten werd georganiseerd. Hoek liet bij die gelegenheid de volgende tekst achter in het gastenboek: ‘De beleggingspolis staat in ons geheugen gegrift.’

Anderhalve week geleden onthulde Het Financieele Dagblad dat Wabeke in 2010 door het bestuur en de directie van het Kifid werd gehinderd. Volgens het FD werd Wabeke ‘bespioneerd’ omdat de het bestuur en directie wilde voorkomen dat de ombudsman nog vaker in het openbaar optredens zou geven.

De afgelopen week ontstond mede door voormalig bankier Peter Verhaar de nodige kritiek op de onafhankelijkheid van het Kifid. Ex-bankier Verhaar stelde in een ingezonden brief in Het Financieele Dagblad dat het klachteninstituut niet onafhankelijk zou zijn. Kifid-voorzitter Alfred Hammerstein liet donderdag op zijn beurt weten dat aan de onafhankelijkheid van het Kifid niet getwijfeld mocht worden.

Een woordvoerder van het gerechtshof in Den Haag liet weten dat Wabeke niet in staat is om direct te reageren.

Delta Lloyd-woordvoeder Eric Bosman laat weten dat er inderdaad een trip naar de start van de Volvo Ocean Race werd georganiseerd. ‘Over genodigden kunnen we uit privacyoverwegingen echter geen uitspraken doen.’

Bron: Follow the money