Woekerpolisproces

Koningsdrama van AEGON

Het boek Eerlijk over later van auteur Kees Kooman construeert op meeslepende wijze hoe bank-verzekeraar Aegon intern (niet) functioneert en daardoor bijna ten onder ging aan falend bestuur en toezicht.

aegon eerlijk over laterHet koningsdrama van Aegon waarbij de topmannen zich te buiten gaan aan enorme zelfverrijking, via misleidende producten (woekerpolissen en aandelenleaseconstructies) en agressieve verkoopmethodes. Nietsontziend en vaak luid aangemoedigd door beursanalisten: God is de aandeelhouder. Het boek schetst het reilen en zeilen v het trio Van de Werf, van de Geijn en Vacher die zichzelf verrijkten en de cijfers prachtig oppoetsten.  Vacher wordt in 2002 opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.

Hoofdrolspelers van destijds spelen echter nog steeds een rol van betekenis. Ze bekleden nog steedstopposities in het Nederlandse bedrijfsleven en lijken onaantastbaar:

  • Jos Streppel is President-Commissaris KPN, Voorzitter Commissie Corporate Governance (code-Tabaksblat)
  • Johan van de Werf is Voorzitter Raad van Toezicht NOS en Lid Raad van Advies Sociale Verzekeringsbank
  • Kees Storm is Voorzitter RvC KLM en Vicevoorzitter RvC Unilever

De geschiedenis blijft zich dus gewoon herhalen. Nog steeds zijn dezelfde (nog ingewikkelder) financiële producten, bestaat er nog steeds dezelfde decadentie en buitensporige beloningen aan de bestuurders van Aegon. Deze factoren blijven een aanmoediging om de grenzen van het toelaatbare te blijven opzoeken.

In 1987 krijgen financiële instellingen vrij spel. De scheiding tussen banken en verzekeraars is opgeheven.  Aegon is koploper in het bedenken, ontwikkelen en op de markt brengen van ondoorzichtige woekerpolissen en andere financiële producten. De overheid wordt platgelobbied en  faciliteerde daardoor grotendeels deze woekerpolisproducten via bevoordeling met met gunstige fiscale regelingen. Ondertussen keken de toezichthouders even de andere kant op.

Kees Kooman, onderzoeksjournalistis auteur van De Woekerpolisaffaire. Voor het Aegonboek Eerlijk over later sprak hij meer dan 100 sleutelfiguren uit de branche en binnen Aegon, waaronder niet alleen voormalig werknemers en topmannen van Aegon, maar ook specialisten uit de branche.

Over het boek
Eerlijk over later. In de wurggreep van Aegon   
Kees Kooman   
Paperback € 19,95    E-book € 9,95
ISBN paperback: 9789461561275    ISBN E-book: 9789461561435
320 pagina’s    www.bertramendeleeuw.nl

Contact
Hendrik de Leeuw, Bertram + de Leeuw Uitgevers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 461 45600