Woekerpolisproces

Aegon krijgt nieuwe claim vanwege woekerpolissen

Aegon krijgt opnieuw een claim aan zijn broek vanwege het verkopen van woekerpolissen. De eis is afkomstig van de dinsdag opgerichte Stichting Woekerpolisproces.

De stichting wil de verzekeraar dwingen om ook de honderdduizenden nog niet gecompenseerde polishouders een schadevergoeding te betalen. Dat laat stichtingsvoorzitter Pieter Lijesen dinsdag weten.

Eind september besloot Aegon een vergoeding te betalen aan ruim dertigduizend polishouders die zich hadden aangesloten bij een andere stichting, Koersplandewegkwijt. De verzekeraar deed dat na een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde in juni dat Aegon de klanten jarenlang te veel premie heeft laten betalen.

Maar die uitspraak gold alleen voor de polishouders die lid waren van Koersplandewegkwijt, terwijl Aegon volgens Lijesen in totaal ruim achthonderdduizend vergelijkbare polissen heeft verkocht. "Voor alle niet bij Stichting Koersplandewegkwijt aangesloten gedupeerden doet Aegon geen enkele toezegging", stelt hij.

Compensatie

Met de nieuwe stichting hoopt Lijesen ook voor alle andere gedupeerde Aegon-klanten compensatie af te dwingen. Hij ziet zich daarbij gesteund door de uitspraak van de Hoge Raad. Als alle nog niet gecompenseerde polishouders zich aansluiten, kan Aegon volgens Lijesen een claim ruim 800 miljoen euro verwachten.

Aegon is al sinds 2005 in een juridisch gevecht verwikkeld met klanten die een zogeheten Koersplan-polis afsloten. De houder van zo'n polis moest periodiek een bedrag inleggen, dat grotendeels werd aangewend om te beleggen.

Na verloop van een overeengekomen periode zou Aegon een bedrag uitkeren aan de belegger of, in geval van voortijdig overlijden, aan zijn erfgenamen.

Overlijdensrisicoverzekering

Voor dat laatste geval hielden de Koersplan-overeenkomsten eveneens een overlijdensrisicoverzekering in. De premie voor die verzekering en vaste kosten werden van de inleg ingehouden. De beleggers wisten echter niet hoeveel overlijdensrisicopremie zij afdroegen. Zij hadden dus ook niet ingestemd met het bedrag.

Aegon bleek maar liefst 11 procent van het ingelegde bedrag in te houden als overlijdensrisicopremie. Het rendement op beleggingen viel daardoor lager uit, in sommige gevallen zelfs lager dan de inleg.

De Hoge Raad oordeelde in juni dat de verzekeraar maximaal 1,66 procent aan premie had mogen aanhouden.

Aegon

Woekerpolisgedupeerden die nog geen compensatie van Aegon toegezegd hebben gekregen kunnen een aanbod verwachten van de verzekeraar. Dat laat een woordvoerder van Aegon dinsdag weten in reactie op de nieuwe claim.

Het aangeboden bedrag valt lager uit dan wat de Hoge Raad eerder voorschreef voor de 35 duizend polishouders die zijn aangesloten bij stichting Koersplan de Weg Kwijt.

Dat Aegon niet meteen een regeling heeft opgesteld, komt volgens de verzekeraar doordat de Hoge Raad 'een veel te hoge' compensatie heeft vastgesteld.

Volgens Lijesen hebben alle gedupeerden recht op de vergoeding zoals de Hoge Raad die heeft vastgesteld. Volgens hem heeft Aegon ook geen kans voor de rechter, als aan andere gedupeerden inderdaad een lagere vergoeding wordt geboden.

Bron: nu.nl http://www.nu.nl/beurs/3644010/aegon-krijgt-nieuwe-claim-vanwege-woekerpolissen.html