Woekerpolisproces

ASR gedaagd om 'achterhouden' rekensom woekerpolissen

De stichting Woekerpolisproces spant een rechtszaak aan tegen ASR, omdat de verzekeraar geen inzicht wil geven in stukken die nodig zijn om de geboden compensatie aan polishouders te kunnen controleren.

De hoogte van die vergoeding is "in veel gevallen onjuist", zo laat voorzitter Pieter Lijesen van de stichting maandag weten.

ASR zou niet meer beschikken over de polisgegevens uit het verleden, vanwege de vele fusies waaruit de verzekeraar is ontstaan.

Hierdoor is het niet mogelijk om "de exacte waarde en het verloop van de beleggingsverzekering te bepalen", aldus Lijesen. In plaats daarvan werkt de verzekeraar bij het bepalen van compensatievoorstellen volgens hem met aannames en gemiddelden, "die geen recht doen aan de situatie".

De stichting klopte halverwege april bij ASR aan met het verzoek om inzicht te geven in het nu gebruikte rekenmodel. De in 2008 genationaliseerde verzekeraar weigert die echter vrij te geven, schrijft het bedrijf aan Lijesen. De berekening bevat namelijk "bedrijfsgevoelige informatie", zo is de respons.

Openheid

Lijesen wijst er op dat ASR, toen het in 2008 een regeling trof met andere stichtingen, "openheid" heeft beloofd. "Wie echter goed leest komt tot de conclusie dat er essentiële zaken worden achtergehouden", aldus de stichtingsvoorzitter, die eerder al claims indiende tegen onder meer Aegon en Nationale Nederlanden.

ASR stelt in de brief tevens dat de andere stichtingen, die in 2008 al bij de schadeclaim waren betrokken, wel inzicht hebben gekregen in de regeling. Lijesen gelooft niet dat de geboden compensatie aan woekerpolishouders juist is, en wil de rekenmethode daarom doornemen. ​

Een woordvoerder van ASR laat desgevraagd weten nog geen dagvaarding te hebben ontvangen. "We zien het tegemoet", aldus de zegsman.

Bron: nu.nl