Woekerpolisproces

'Geheime deals met gedupeerden woekerpolissen'

Verzekeraars treffen geheime schikkingen met gedupeerden van woekerpolissen. Op die manier krijgen gedupeerden een veel hoger bedrag dan de standaardcompensatie.

Dat meldt 1Vandaag op basis van geheimhoudingscontracten waar het actualiteitenprogramma inzage in heeft gekregen. De Telegraaf heeft een van die schikkingen in handen. Sommige gedupeerden kregen maar liefst honderd keer meer aangeboden dan het aanvankelijke bedrag dat verzekeraars wilden ophoesten. Het voordeel van schikkingen voor verzekeraars is dat rechtszaken worden vermeden die aangespannen zijn door organisaties zoals de stichting Woekerpolisproces die namens grote groepen gedupeerden optreden. Op die manier komt er geen jurisprudentie over de woekerpolissen.

'Schandalig'

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond vindt de geheime overeenkomsten 'schandalig', zo zegt hij in een reactie aan 1Vandaag. ,,Het is een actieve strategie van verzekeraars dat ze proberen om deals geheim te houden. Daarmee doe je je klanten geen recht en daarmee verdien je het vertrouwen van je klanten niet. Klaarblijkelijk kunnen de klanten die jij gedupeerd hebt, er niet van uit gaan dat je ze een reëel bod doet om tot compensatie te komen." De Consumentenbond roept verzekeraars op om te stoppen met de geheime deals.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat er schikkingen worden getroffen, maar stelt volgens 1Vandaag dat op basis daarvan geen eenduidige conclusies kunnen worden getrokken: ,,Bij individuele schikkingen worden […] afspraken gemaakt met betrekking tot het respecteren van vertrouwelijkheid en privacyaspecten of bedrijfsgevoelige informatie. Dat is niet ongebruikelijk in het economisch verkeer."

Bron: Telegraaf 02-09-14