Woekerpolisproces

Kifid: Nationale-Nederlanden moet fors betalen in woekerpoliszaak

Op 29 maart deed het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (KIFID) een langverwachte uitspraak in een woekerpoliszaak tegen Nationale Nederlanden.

De zaak lag lange tijd stil vanwege de zaak bij het Europese Hof van Justitie van de advocaat van de stichting Woekerpolisproces, Mr. Dries Beljon. Op 29 april 2015 deed het Europees Hof daarin uitspraak. Kort daarna is de Kifid zaak hervat.

Geheel in lijn met deze uitspraak oordeelde het Kifid dat de Europese richtlijn, zoals door NN betoogd werd niet leidt tot beperking van de informatieplicht van een verzekeraar bij een beleggingsverzekering. Dit houdt in dat NN, de haar verzwegen (eerste) kosten van een beleggingsverzekering of woekerpolis in het geheel moet terugbetalen. Ook moet de verzekeraar een hogere vergoeding geven voor het hefboom- en inteereffect.

In dit geval bepaalde het Kifid dat Nationale Nederlanden verplicht is een de vergoeding voor het hefboom- en inteereffect door NN te laten herrekenen volgens een nettorendement van 13%.

De hoogte van de schade komt hiermee in gemiddelde zaken ruim boven de € 10.000,-