Woekerpolisproces

NN treft schikking voor woekerpolis

Verzekeraar Nationale Nederlanden heeft na een klachtenprocedure bij het Kifid geschikt met een klant voor compensatie van onterecht ingehouden kosten van een beleggingsverzekering. De verzekeraar betaalt € 7000 compensatie, nadat de klacht in eerste instantie was afgewezen, zo blijkt uit de schikking die in handen is van deze krant. De totale rekening zou kunnen oplopen tot €175 miljoen.

De NN-klant had in 1999 een kapitaalverzekering afgesloten op basis van beleggingen, een zogenoemde ’Flexibel Verzekerd Beleggen’-polis. Begin vorig jaar protesteerde de klant tegen ingehouden kosten op het beleggingsproduct.

 NN zou zijn klant vooraf onvoldoende hebben geïnformeerd over de ingehouden kosten. De klacht werd in eerste instantie afgewezen door NN, waarop de klant naar het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) stapte.

Compensatie

Het resultaat, na een procedure die ruim anderhalf jaar in beslag nam, is dat NN alsnog €7000 overmaakt als onderdeel van een vaststellingsovereenkomst.

Volgens Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces, die zo’n 2000 klanten met een Flexibel Verzekerd Beleggen-polis vertegenwoordigt, is NN nu door de knieën op het onderwerp ’eerste kosten’. Eerder concludeerde ook de advocaat-generaal van het Europese Hof al dat deze kosten onterecht waren ingehouden.

Representatief

Volgens Lijesen is het schadebedrag een representatief gemiddelde voor de in totaal ongeveer half miljoen beleggingsverzekeringen die NN onder dezelfde voorwaarden heeft afgesloten. Toch gaat hij niet zover als te zeggen dat daarmee de schade voor NN waarschijnlijk in de miljarden gaat lopen.

„De ervaring leert dat ongeveer 5% van de mensen zich meldt. De rest wil het niet weten, is de papieren kwijt of denkt dat ze geen kans meer maken omdat ze al eerder een brief van NN hebben gehad met de boodschap dat ze al compensatie hebben gekregen. Maar deze uitspraak geldt voor iedereen, die een polis heeft met deze voorwaarden.”

Op grond van Lijesens redenering komt de reële te verwachten schade op € 175 miljoen.

Bron: Telegraaf 02-09-14