Woekerpolisproces

Persbericht
Rechtbank: Achmea verrijkte zich ongerechtvaardigd

30 juni 2020

Achmea heeft zich schuldig gemaakt aan onrechtmatige verrijking. Dat stelt de rechtbank Gelderland in een collectieve procedure die door de Consumentenbond en de Vereniging Woekerpolis.nl was aangespannen. Achmea heeft klanten met een woekerpolis onvoldoende geïnformeerd over en gewaarschuwd voor het hefboom- en inteereffect. De hierdoor geleden schade moet Achmea compenseren.

Bij het hefboom- en inteereffect bestaat de kans dat een beleggingsverzekering minder in plaats van meer waard wordt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de (hoge) premie van de overlijdensrisicoverzekering (orv). Achmea verzuimde haar klanten hierover te informeren. Ook zei de verzekeraar niets over de hoogte van de orv-premie. Omdat consumenten niet expliciet hadden ingestemd met die premie, moet Achmea de hierdoor geleden schade vergoeden en de teveel betaalde premies terugbetalen.

Mooie uitspraak

Voorzitter Ab Flipse van de Vereniging Woekerpolis.nl: "Dit is een hele mooie uitspraak waarbij de rechter belangrijke onderdelen van onze vordering heeft toegewezen. Klanten moeten worden gewaarschuwd voor bijzondere risico's en teveel betaalde kosten moeten worden terugbetaald."

Niet in alles gelijk

Ook de Consumentenbond is blij met de uitspraak, maar vindt het wel jammer dat niet alle eisen zijn toegewezen. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: 'We hebben aangevoerd dat er diverse kosten ten onrechte in rekening zijn gebracht, omdat klanten hier geen expliciete toestemming voor hadden gegeven. Helaas ging de rechter daar niet in mee. Het geven van voorbeeldkapitalen waarin die kosten verwerkt waren, was volgens de rechter voldoende. Dat is teleurstellend. We overwegen hiertegen in hoger beroep te gaan.'

Aanmelden

Achmea verkocht 800.000 woekerpolissen van met name Avéro, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO, Woonfonds en Rabo bank. Consumenten met een woekerpolis kunnen zich nog steeds aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice, Consumentenclaim, Vereniging Woekerpolis of Stichting woekerpolisproces.

Lees hier de gehele uitspraak.

 

AEGON

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces hebben op 29 november 2023 voor hun achterban met ASR (Aegon) een akkoord bereikt voor de vergoeding van woekerpolissen.

Aanmelden voor Aegon is niet meer mogelijk.

Lees meer

NN

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces hebben op 9 januari 2024 voor hun achterban met Nationale Nederlanden een akkoord bereikt voor de vergoeding van woekerpolissen.

Aanmelden voor NN is niet meer mogelijk.

Lees meer

ASR

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces hebben op 29 november 2023 voor hun achterban met ASR een akkoord bereikt voor de vergoeding van woekerpolissen.

Aanmelden voor ASR is niet meer mogelijk.

Lees meer

Reaal

De rechtbank Alkmaar heeft op 20 december 2017 de vereniging in het gelijk gesteld in haar collectieve procedure tegen Reaal.

Lees meer

 

Allianz 

ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl en
Stichting Woekerpolisproces
hebben op 27 juni 2017 
voor hun achterban met Allianz een
akkoord bereikt voor de compensatie
van woekerpolissen. 

 

Lees meer
 
 
 

Overige verzekeraars

Ook andere verzekeraars verkochten woekerpolissen, waaronder:

  • Conservatrix
  • Legal & General

Hier vindt u informatie over claims tegen deze verzekeraars

Meer Claims

Wat zijn de gevolgen als u niets aan uw woekerpolis doet?

Vanwege de te hoge door de verzekeraar ingehouden kosten kunt u straks uw hypotheek niet aflossen of heeft u een pensioentekort.

Door aan te melden doet u mee in de claim naar de verzekeraar.
U kunt dan een vergoeding krijgen voor de schade van uw polis.

U kunt de schade verder beperken door uw polis om te zetten naar een beter product. Uw oude adviseur moet u daarbij gratis helpen.