Woekerpolisproces

Afkoop en tussentijdse beëindiging

Geconfronteerd met het bezit van een woekerpolis moeten ingewikkelde keuzes worden gemaakt. Is het mogelijk om zo snel mogelijk hier vanaf te komen of is het verstandig om te gaan procederen? Moet de woekerpolis worden afgekocht of overgesloten naar een andere aanbieder? Kortom: de consument wordt geconfronteerd met lastige keuzes waar deze liever niet voor had gestaan. De beleggingsverzekering had immers moeten zorgen voor een zorgeloze toekomst en deze vraagstukken zorgen voor alleen maar meer zorgen. Dit nog los van de financiële verliezen die zijn ontstaan door de slechte informatievoorziening en de hoge in rekening gebrachte kosten door verzekeraars.

Een van de mogelijkheden voor de consument is het afkopen van de verzekering. Of dit verstandig is, is maar zeer de vraag. Enerzijds is hiermee de kous af en kan het boek gesloten worden voor de consument. Verlies wordt genomen en men kan het achter zich laten. Feit is echter wel dat het afkopen van de verzekering kosten met zich mee kan brengen. Wanneer de woekerpolis nog niet zo lang geleden is aangevangen kunnen deze beëindigingskosten bijzonder hoog zijn. Ook brengen verzekeraars vaak hoge ‘eerste kosten’ in rekening. Dat zijn kosten die in het begin van de looptijd van de woekerpolis worden geheven door de verzekeraar. Nadat de eerste kosten zijn geheven is het de bedoeling dat de beleggingsverzekering geld gaat opleveren voor de consument. Als de woekerpolis dus wordt beëindigd nadat de eerste kosten net zijn geïncasseerd door de verzekeraar en bij beëindiging ook nog eens kosten moeten worden betaald is er sprake van dubbel verlies.

Dit alles staat nog los van de verhaal vraag die zal spelen bij een mogelijke compensatieregeling. Deze zal de verzekeraar in de regel alleen voorleggen aan verzekerden en niet aan verzekerden die reeds hun woekerpolis hebben opgezegd en beëindigd. Kortom: het is nog niet zo eenvoudig om te bepalen wat er moet gebeuren nadat de consument erachter komt dat deze een woekerpolis heeft. Af te raden is in ieder geval om zonder de consequenties goed te overwegen direct de woekerpolis op te zeggen en af te kopen. Voor de gemoedsrust kan dit prettig zijn maar financieel kan dit vervelende consequenties hebben. Reden genoeg om u goed voor te laten lichten over de consequenties.